Ανακαλύψτε την Βόρεια Εύβοια

facebook2
Γλώσσες

Αξιοθέατα

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη της Αιδηψού:

Αν βρεθείτε στην Αιδηψό  επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Συλλογή που εκτίθεται σε αίθουσα του υδροθεραπευτηρίου ΕΟΤ όπου υπάρχουν πολλοί θησαυροί που ήρθαν στο φως από την σκαπάνη των ειδικών.
Ο παλιός θεσμός της Μικρής Βουλής,ς στο πάρκο της Αιδηψού, ήταν ένα βήμα αγόρευσις ,  με χρώμα και έντονες συζητήσεις,για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Αξιοσημείωτο είναι το Δημαρχείο της Αιδηψού, νεοκλασικής εποχής, που χρησίμευσε και σαν Γυμνάσιο και Λύκειο πριν γίνει Δημαρχείο.

Ακόμα μπορείτε περπατώντας στην πόλη να δείτε τα ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος στα Λουτρά Αιδηψού:

  • Το εμβληματικό ¨Κύμα¨  
  • Το Θέρμαι Σύλλα, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της Αιδηψού, γνωστό για τα Spa και τις παροχές ευεξίας
  • Τις γνωστές παγκοσμίως (ελεύθερης χρήσης) φυσικές πισίνες ιαματικού,  το θείο δώρο για την περιοχή αφού με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ανακουφίζουν και χαρίζουν ευεξία
  • Τον μοναδικό στην Ευρώπη Ιαματικό Βράχο της Αιδηψού, βράχος από την εναπόθεση ασβεστωμάτων και ιχνοστοιχείων του ιαματικού νερού, κατά την πάροδο του χρόνου
  • Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, στολίδι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που κοσμεί με την παρουσία του και θυμίζει παλαιότερες εποχές
  • `Ενα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά με την Σπηλιά του Σύλλα που βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ.
  • Την υπό κατασκευή Δημοτική Πλαζ
  • Την παλιά πόλη της Αιδηψού, τη γειτονιά Σαράντα Πλατάνια και τα υπέροχα νεοκλασικά που σε πάνε σε μια άλλη εποχη
  • Το γραφικό Λιμάνι,μέρος συνάντησης πολλών επίδοξων ψαράδων
  • Τις παραλίες εντός της πόλης και τα παραλιακά μεζεδοπωλεία με νόστιμο ψαράκι Ευβοϊκού και διάφορα μεζεδάκια

Σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε κοντά στην Αιδηψό…

Πύργος της Αιδηψού

Ένα σημαντικό μνημείο της φραγκοκρατίας σώζεται στην θέση Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για έναν ενετικό τετράγωνο πύργο του 14ου αιώνα που διατηρείται σε αρκετά μεγάλο ύψος. Κοντά του βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που λόγω του μικρού μεγέθους του και της γειτονίας του με το μνημείο της φραγκοκρατίας οι ντόπιοι το ονομάζουν Φραγκούλα. Πρόκειται για μονόχωρο ναό μα ημικυκλική κόγχη που χρονολογείται στον 18ο αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίου

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου. Μέχρι σήμερα, 80 Οικογένειες από τον Άγιο, αλλά και τα άλλα χωριά, έχουν δωρίσει διάφορα αντικείμενα όπως : Γεωργικά εργαλεία, οικιακά έπιπλα και σκεύη, είδη προικός, διάφορα κέρματα, φωτογραφίες, παλαιά πρωτότυπα έγγραφα κλπ.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας έχει το προνόμιο να φιλοξενεί έναν σπάνιο φυσικό πλούτο και να θεωρείται ως ένα από τα πληρέστερα μουσεία του είδους του στη χώρα μας. Σκοπός του μουσείου είναι η συμβολή του στην προστασία του δασικού και θηραματικού πλούτου και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω επιστημονικών δραστηριοτήτων (εκθέσεων, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων) περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Ένας από τους βασικότερους
στόχους του είναι η ενημέρωση των παιδιών για τον πλούτο της ελληνικής φύσης και τους σημερινούς κινδύνους υποβάθμισης αυτής της πολύτιμης εθνικής κληρονομιάς.

Ταύρος & Κάστρο Ωρεών

Mαρμάρινο άγαλμα ταύρου μεγέθους μεγαλύτερου του φυσικού (μήκος 3,28μ. και σωζόμενο ύψος 1,30μ.).
Tο άγαλμα βρέθηκε στη θάλασσα, στο λιμάνι των Ωρεών, το 1965.
Tο ζώο εικονίζεται όρθιο, με σκυμμένο το κεφάλι, σε στάση επίθεσης. Λείπουν τα πόδια μέχρι το γόνατο και τα κέρατα. Ο ταύρος ανήκε σε επιτύμβιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ. Tο έργο τοποθετήθηκε σε  βάθρο το 1966, σε πλατεία των Ωρεών, κοντά στη θάλασσα.
Το 1993 κατασκευάσθηκε ξύλινο στέγαστρο, το οποίο αντικαταστάθηκε το 2021 με γυάλινο.

Πύργος του Δροσίνη

Οι Γούβες είναι ένα ιστορικό χωριό της Β. Ευβοίας. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο Ιστιαίας – Χαλκίδας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όλη η περιοχή ήταν ιδιοκτησία του Τούρκου μπέη Μοχάμεντ Ιμπραήμ και της αδελφής του Χαϊμε Ναϊλε. Το 1831 οι Τούρκοι πούλησαν όλη την ακίνητη περιουσία τους στους Έλληνες Βαπτιστή Δρόσο και Αλέξανδρο Δεσύλα. Το 1882 όλη η γη του χωριού πέρασε στα χέρια των κατοίκων της.
Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει ο Πύργος, όπου έζησε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Ο Πύργος χτίστηκε λίγο μετά το 1800 από τον Ιμπραήμ Αγά. Αρχιτέκτονας ήταν ένας σκλάβος που το όνομα του ήταν Αχμέτ, που στη συνέχεια σαν αντάλλαγμα των υπηρεσιών του, κέρδισε την ελευθερία του. Ο Ιμπραήμ Αγάς ήταν μέθυσος και πολύ σκληρός. Η πλευρά αυτή του χαρακτήρα του ήταν η αιτία των φημών για το στοίχειωμα του Πύργου ( έτσι κι αλλιώς όλοι οι σοβαροί παλιοί πύργοι πρέπει να έχουν τη δική τους μεταφυσική ιστορία). Ο Αγάς λοιπόν, κάποτε βασάνισε και στο τέλος κατάσφαξε με το μαχαίρι του έναν ανυπάκουο Άραβα υπηρέτη, στο ισόγειο του δυτικού πυργίσκου. Τα ίχνη του αίματος του άτυχου Άραβα έμειναν ανεξίτηλα στους τοίχους του Πύργου παρά τις προσπάθειες για τον καθαρισμό τους. Πριν το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο επί Μεταξά κατασκευάστηκαν τα γνωστά οχυρά των Γουβών σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στην θαλάσσια περιοχή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, σαν οχυρωματικές κατασκευές..
Τα οχυρά χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια της κατοχής( 1941 – 1944 ). Σήμερα σώζονται ερείπια των οχυρών αυτών.


Καταρράκτες Δρυμώνα

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα συνθέτουν μια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς. Οι πανέμορφοι αυτοί καταρράκτες βρίσκονται στην Εύβοια, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα μετά το Μοναστήρι του Οσίου Δαυβίδ, από τον δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές. Η διαδρομή ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον, προσφέρουν αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης στους περιηγητές. Δύο είναι οι εκδοχές για το πώς πήρε η περιοχή το ονομά της: είτε από το πυκνό δάσος από δρυς (βελανιδιές) που την περιβάλλει, είτε από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη περιοχή τους χειμερινούς μήνες. Το Δασαρχείο της περιοχής έχει δημιουργήσει για τους επισκέπτες, με πολύ προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ένα ξύλινο περίπτερο με μια μικρή έκθεση τοπικών φυτών καθώς και απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στη περιοχή. Επίσης, έχει κατασκευάσει με φυσικά υλικά, κορμούς δέντρων και σχοινιά, γέφυρες και στηρίγματα, προκειμένου να απολαύσει ο περιηγητής τις ανεπανάληπτες υδατοπτώσεις μέσα από μια σύντομη οδοιπορική διαδρομή. Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει με πάταγο και ορμή από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και συνδυάζετε με τα σπάνιας ομορφιάς μαύρα πεύκα.

Καταράκτη Ηλίων “Δαφνοκούκι”

Κοντά στα `Ηλια Αιδηψού, σε μικρή σχετικά απόσταση, βρίσκεται ο ψηλός καταρράκτης Δαφνοκούκι.
Μια εύκολη σχετικά διαδρομή όπου η βλάστηση και το γάργαρο νερό μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση


Θρησκευτικός τουρισμός στην Βόρεια Εύβοια:

  • Μονή Αγ. Γεωργίου
  • Μονή Γαλατάκι
  • Μονή Οσίου Δαυίδ
  • Παναγιά Αιδηψού
  • Παναγιά Ντινιούς
  • Παναγία Λιμνιά
  • Σκήνωμα και εκκλησία Αγίου Ιωάννη Ρώσου